Frakturen

Wat is nou de herkomst van de Fraktuur letter? Het woord Fraktuur kan worden herleid naar fractuur (gebroken), Latijns frangere (breken) en Engels ‘fracture’, Frans ‘caractère brisés ou à fractures’. Naar het  ‘gebroken schrift. De lijnen van de letter zijn opgebroken. De Fraktuur wordt in de volksmond ook wel Gotische letter genoemd, naar de in de Gotiek gebruikte vroeg gotische minuskel*. De Gotische letter is hoekiger (om sneller te kunnen schrijven) en dichter op elkaar geschreven zodat je meer letters kwijt kon op een stuk perkament. De letters hebben een scherpe, hoekige vorm en een breking in de bogen. Zijn niet makkelijk leesbaar.

* Minuskel: Oude benaming voor de kleine letters, de onderkastletters. Dit in tegenstelling tot kapitaal of majuskel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *