Surprise!

Maan onder Jupiter

Maan onder Jupiter.
Lange sluitertijd, geen statief zoals je ziet en daarom bewogen.

Vanochtend opende ik de gordijnen, en tot mijn verbazing zag ik de maan groot onder Jupiter! Bijzonder was dat. Vooral omdat ik het niet verwachtte. Snel een foto maken voordat het licht gaat worden. Helaas kon ik het dopje van het statief niet vinden en heb ik noodgedwongen de foto uit de hand genomen met een lange sluitertijd en dus bewogen. Maar het geeft even een idee hoe de sterrenhemel er vanochtend uitzag. Voor de duidelijkheid ook nog een beeld uit mijn programma Stellarium.

Westelijke sterrenhemel rond 7 uur ‘s-ochtends.

Rob had als tip om de instelling op de Canon op TV (Time Value) te zetten. In deze modus stel je de sluitertijd zelf in en de camera kiest automatisch de diafragmawaarde die past bij de helderheid van het onderwerp. In deze modus voorkom je dat de maan een overbelichte, naar alle kanten uitstralende bol wordt.

Time Value opname van de maan. 1/500sec. Diafragma 4,97EV ( f/5.6). Niet geflitst.

Opname van de maan met lange sluitertijd en dan ontstaat er overstraling en verlies je alle details van het maanoppervlak.
Belichtingstijd: 1/2 sec. Diafragma: 5,66EV (f7,1)
Niet geflitst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *